Uit onderzoek naar onze games blijkt dat mensen meer gevoel van eigen regie ervaren door meer kennis. Ze hebben bijvoorbeeld niet meer het gevoel dat ze 'iets niet mogen eten' omdat de behandelaar dat zegt. In plaats daarvan komen de patiënten zelf tot de conclusie wat ze beter wel en niet kunnen eten. Patiënten spelen onze spellen en leren tegelijkertijd hoe ze met voeding hun gezondheid kunnen verbeteren. Door het begrip te vergroten, ervaren mensen meer keuzevrijheid en pakken hierdoor zelf de regie.
Alleen informatie die mensen onthouden kunnen ze toepassen, bijvoorbeeld bij het koken en boodschappen doen. Patiënten onthouden informatie beter als het wordt aangeboden in spelvorm. Patiënten kiezen de juiste antwoorden en leren van hun fouten. In tegenstelling tot de informatie die wordt aangeboden tijdens een consult leidt de interactie met en herhaling van de lesstof tot opslag van informatie in het langetermijngeheugen.
Veel mensen hebben moeite om dieetinformatie te begrijpen, ook hoger opgeleiden. In de praktijk zijn mensen zenuwachtig, vermoeid, of nog niet klaar om informatie op te nemen, waardoor de informatie langs hen heen gaat. Met een spel leren mensen in eigen tempo, de voedingskennis die nodig is om gezond te kunnen eten, volgens de geldende richtlijnen. Tijdens een consult is de tijd beperkt, thuis niet en leren mensen in eigen tempo.
Een meerderheid van de volwassenen speelt online spelletjes. Spelletjes liggen dicht bij de interesse van mensen, iets wat bij een website of brochure niet het geval is. Door het ‘fun’ aspect en de game flow blijven patiënten uitgedaagd om steeds meer over hun ziekte, leefstijl en voeding te leren. Een spel doet mensen bijna vergeten dat het voor hun gezondheid is.
Patiënten die betrokken zijn bij het 'samen beslissen' behalen betere behandelresultaten, zijn meer tevreden over hun zorgverlener, en komen afspraken beter na. Bij het maken van een besluit wegen mensen de voor- en nadelen van verschillende behandelmethodes tegen elkaar af. Deze afweging kan iemand alleen maken bij voldoende kennis. Door de inzet van onze spellen komen patiënten goed geïnformeerd op het consult. Daarnaast triggert het spel patiënten om thuis na te denken over hun keuze. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op het samen beslissen met de behandelaar over de behandeling die het beste bij hen past (passende zorg).
Patiënten die een advies niet begrijpen, volgen het niet (juist) op. Kennis is daarom cruciaal bij het volgen van een voedingsadvies. Met meer kennis over hoe voeding de bloedwaarden beïnvloedt ervaren patiënten meer controle. Hoge bloedwaarden overkomen patiënten niet meer omdat zij deze beter kunnen voorspellen.
Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite met de actieve patiëntenrol die van hen wordt verwacht (nivel). Zij begrijpen vaak niet de relatie tussen leefstijl en de klacht, waardoor het lastig is om de adviezen op te volgen. Een spel is een laagdrempelige manier om patiënten inzicht te geven in ziekte en gedrag. Een spel sluit goed aan bij de mogelijkheden en interesse van mensen. Het opvolgen van dieetadvies wordt makkelijker met kennis, die spelenderwijs wordt opgedaan.