In mum van tijd geef je een patiënt toegang tot het DiabetesSpel. Je hoeft de patiënt alleen maar een code te geven. Voor het spelen van een spelletje zijn patiënten snel gemotiveerd.
Maar hoe?
Patiënten van alle leeftijden kunnen zelf het spel downloaden en spelen. Er zijn weinig digitale vaardigheden voor nodig. Het DiabetesSpel stimuleert mensen na te denken over de invloed van hun eetpatroon op hun klachten. Deze inzichten brengen onbewust een proces op gang dat patiënten motiveert om beter voor zichzelf te zorgen. Zo motiveer je patiënten met weinig tijd !
Vraag aan een zorgverlener wat zij (m/v) het leukste vindt aan haar vak, en het antwoord is patiëntencontact. Maar regeldruk zet vooral de kwaliteit van het patiëntencontact onder druk. Het DiabetesSpel brengt de motivatie van de patiënt voor je in kaart, waardoor jij meer tijd hebt voor het ‘echte gesprek’. Het zorgt ervoor dat de patiënt zich gezien en gehoord voelt en dit leidt, per definitie, al tot een beter behandelresultaat.
Met het DiabetesSpel krijg je inzicht in de motivatie van je patiënt zonder ook maar één vraag te hoeven stellen! Wanneer een patiënt het DiabetesSpel speelt, kunnen ze een rapport genereren. Hieruit kan je in een oogopslag aflezen of je patiënt gemotiveerd is om aan zijn (of haar) gezondheid te werken. Het rapport toont je het totaal aantal gespeelde levels en de resultaten van ingebouwde kennistoetsen aan het einde van elk thema. Op deze manier zie jij (of je PoH) ook welke informatie de patiënt heeft geleerd en, belangrijker nog, hoe goed ze de informatie hebben begrepen. Deze inzichten helpen je de zorg beter afstemmen op de patiënt.
Patiënten hebben veel te leren bij een nieuwe diagnose, maar alles uitleggen kost veel tijd. Dagelijks hoor je jezelf hetzelfde ‘verhaaltje’ herhalen. Met het DiabetesSpel hoef je niet meer iedere keer hetzelfde uit te leggen! In plaats daarvan legt het spel de effecten van voeding, de mogelijk veranderingen en de verwachte impact op vermoeidheid en medicijngebruik uit. Hierdoor krijgen de patiënten de nodige kennis om gedrag te kunnen veranderen. De contactmomenten kan je zo op een waardevolle manier inzetten, door patiënt-specifieke informatie te bespreken.