Heb je een nierziekte?

Het is leuk om over
fosfaat te leren
Vrijwel alle nierpatiënten moeten zich houden aan een streng en complex dieet. Het draait om beperken van voedingsstoffen waar patiënten vaak nog nooit van gehoord hebben (denk aan kalium, natrium, eiwit en fosfaat) Fosfaat is niet terug te vinden op het etiket.
Eenvoudig om te spelen
Iemand met een nierziekte moet veel nieuwe kennis over voeding opdoen. Bij mondelinge en schriftelijke informatieoverdracht onthouden patiënten gemiddeld maar ongeveer 10 procent van de informatie.
INFORMATIE IS MAKKELIJK TE ONTHOUDEN
Het FosFaatSpel leert patiënten over fosfaat door middel van een game-app. Voedingsinformatie wordt op een leuke, speelse manier overgebracht. De visuele vormgeving versterkt het leren. Huidige klanten zien verlaging van de fosfaatwaarden in de kliniek en een toegenomen kennis van de patiënt.
ELK LEVEL ONTLOKT NIEUWE KENNIS.
De app geeft ook feedback op leergebieden waar een patiënt worstelt. Door de gepersonaliseerde feedback kunnen zorgverleners hier tijdens het consult extra aandacht aan besteden en de patiënt betere ondersteuning en begeleiding bieden.
Patiënten kunnen HUN SPELRESULTATEN MET JE DELEN
De app geeft patiënten ook feedback op hun game-resultaten. Door deze met jou te delen kan je ze beter begeleiden. Met deze gepersonaliseerde feedback halen je patiënten meer uit het consult.
Previous slide
Next slide
INFORMATIE IS MAKKELIJK TE ONTHOUDEN
Het FosFaatSpel leert mensen over fosfaat door middel van een game-app. Voedingsinformatie wordt op een leuke, begrijpelijke manier overgebracht. Aanvullende uitleg helpt het leren te versterken.
EENVOUDIG EN VERRASSEND OM TE SPELEN.
Het spel is leuk om te spelen, met visuele voorbeelden. Daardoor is de informatie beter te onthouden en makkelijker toe te passen in het dagelijks leven.
VERRIJK KENNIS OVER FOSFAAT
Bij een nierziekte heeft het voedsel dat mensen eten grote impact op hun gezondheid. Om controle over hun voedingskeuzes te nemen hebben patiënten veel kennis nodig. Kennis die ze leren door het FosFaatSpel!
ELK LEVEL ONTLOKT NIEUWE KENNIS.
Het FosFaatSpel begint met basiskennis en geeft meer verdieping naarmate je verder komt. Elk level leert jouw patiënten iets nieuws!
PATIENTEN KUNNEN HUN SPELRESULTATEN MET JE DELEN
De app geeft patiënten feedback op hun game-resultaten. Door deze met jou te delen kan je ze beter begeleiden met gepersonaliseerde uitleg.
Previous slide
Next slide

Gebruiken onze spellen met jouw patiënten!

Vragen over het FosFaatSpel

Het FosFaatSpel is een eenvoudige manier om voedingskennis over te brengen aan patiënten met een nierziekte. Het is een serious game voor mobiel en tablet. Door het spelen van het spel leren mensen alles wat ze nodig hebben om minder fosfaat te eten en daarmee complicaties van hun nierziekte te verminderen.  

Het FosFaatSpel is voor iedereen die zijn fosfaatverbruik moet beperken.  Door het spel te spelen ontdekken mensen wat het beste is om te eten. Het spel begint met basisinformatie en laat patiënten zien wat ze al weet. Tijdens latere levels geeft het spel steeds meer verdieping.  Andere kennis wordt aangeleerd met allerlei verschillende vraagtypes, waardoor het spel afwisselend en leuk is voor spelers van alle leeftijden!

Tijdens het spelen van het spel worden de volgende thema’s behandelt en leerdoelen ‘getest’:

  • Hoe fosfaat werkt en waarom is het belangrijk hierop te letten bij een nierziekte.
  • Informatie over producten die fosfaat bevatten en hoe je die kan herkennen
  • Het verschil tussen fosfaat uit dierlijke en plantaardige producten, en wat de beste keuze is
  • De invloed van portiematen op de inname van fosfaat.
  • De invloed van ontbijt/ lunch en diner keuzes bij het behouden van een gezond fosfaatgehalte
  • Inzicht in de hoeveelheden fosfaat in dranken en tussendoortjes en de opties voor gezonde(re) keuzes
  • De invloed van fosfaat uit melkproducten op de fosfaatgehaltes in het bloed.
  • Het goed gebruik van fosfaatbinders en het belang van voldoende eiwit om gezond te blijven
  • De hoeveelheden natrium en kalium in fosfaatrijke producten en de invloed hiervan op de voedselkeuze.

Heb je meer vragen?

Kijk voor antwoorden op onze FAQ.

Studies hebben een significante relatie gevonden tussen voedingskennis en het volhouden van een voedingspatroon. Mensen met meer kennis van goede voeding hebben meer kans om de bloedspiegels onder controle te houden.

Gebruiken onze spellen met jouw patiënten!

Kennischeck

Heb je patiënten waarvan je niet zeker weet hoeveel ze echt begrijpen?

Laat het FosFaatSpel de oplossing zijn!!

Het is te vaak onduidelijk of patiënten alle voedingsinformatie begrijpen. Tijdens een consult is er niet genoeg tijd om alles te bespreken. En wat mensen onthouden is beperkt. Zelfs als mensen ja knikken, ik snap het, hoeft dit niet het geval te zijn. In interviews vertrouwden patiënten ons toe dat ze dit doen, omdat ze bang zijn een domme vraag te stellen of het gesprek niet willen ophouden.
Echt weten of mensen het dieet begrijpen doe je alleen als je het test! Een groot voordeel van testen is dat je een gebrek aan kennis, als oorzaak van achteruitgang van de gezondheid en te hoge bloedwaarden, kan uitsluiten.

Meld je aan om op de hoogte te blijven van al onze ontwikkelingen.