Het belang van kennis

12 oct 2022

Er wordt wel gezegd dat iedereen weet wat gezond eten is, maar dat valt te betwijfelen. Hoewel mensen echt wel weten dat een stuk fruit gezonder is dan een stroopwafel, maar ontbijtkoek heeft vaak weer een onterecht gezond imago. Bepalen wat beter voor je is wordt al snel lastiger als het contrast niet zo groot is. Bijvoorbeeld bij meergranenbrood en volkorenbrood. Of als producten een gezond imago hebben zoals kinderkoekjes.

Soms kan je ook niet echt zeggen dat een product gezond of ongezond is. Of iets gezond is hangt dan af van de hoeveelheid die je er van eet en je totale voedingspatroon.

In feite, de “betere keuze” is vaak afhankelijk van je ziekte en wat je wilt bereiken.  

Ja, melkproducten dragen bij aan de eiwitinname, maar is het de beste keus voor mensen met een fosfaatbeperking?

Waarom voedingskennis zo belangrijk is

Het staat als een paal boven water dat je dieetkennis nodig hebt om gezond te kunnen eten. Bij diabetes leidt onvoldoende voedingskennis tot meer complicaties, co-morbiditeit, en een verminderde kwaliteit van leven. Voedingskennis is ook noodzakelijk als je wilt afvallen of een fosfaatbeperking hebt. Kennis alleen leidt niet tot gedragsverandering, maar het is wel een cruciaal element in het proces. Het RIVM schrijft niet voor niets “grotere voedingskennis is geassocieerd met een afname van ongezond gedrag”

Verbazingwekkend!

Effectiviteit meten en smart doelen stellen wordt in alle gezondheidsopleidingen aangeleerd, maar wordt in de praktijk helaas zelden gedaan! Daardoor hebben weinig diëtisten, artsen en therapeuten inzicht in het kennis-en begripsniveau van hun patiënten. Patiënten die niet weten wat ze het beste kunnen eten, kunnen het aanbevolen dieet niet uitvoeren, wat leidt tot extra kosten door complicaties en een verslechterende gezondheid.

Het probleem is dat zorgverlener geen standaardmethoden hebben om het kennisniveau van patiënten te testen, waardoor het lastig is om te bepalen of gebrek aan kennis gedragsverandering in de weg staat. Sterker nog, als patiënten fundamenteel verkeerd begrijpen wat ze moeten eten, zijn interventies en de motivatie van de cliënt niet voldoende om resultaten te bereiken!


Educatie is een cruciale basisinterventie, want als mensen niet weten dat kaas veel fosfaat bevat en bepaalde koolhydraten het bloedsuiker sneller laten stijgen, halen mensen alsnog hun doelen niet. 
En je best doen als patiënt en geen resultaten halen, demotiveert. 
Zoals bijvoorbeeld de patiënt die elke dag een liter Optimel dronk omdat dit toch zonder suiker was, maar daardoor wel 750 kcal extra binnenkreeg en niet afviel.


Onze spellen helpen mensen voedingsadviezen te begrijpen en te onthouden, onafhankelijk van hun opleidingsniveau. En met onze games is educatie voorschrijven even makkelijk als medicatie. Buiten consulltijd om kan je nu al je patiënten voorzien van essentiële diabetes-en fosfaatkennis!

 En het voordeel is dat je met de ingebouwde testen in onze spellen, kunt meten of iemand de juiste voedingskennis heeft en dus de subdoelen van de dieetbehandeling heeft behaald. 

Een grote stap vooruit naar betere zorg!

Facebook
LinkedIn