8 voordelen van digitale games

10 mei 2022

Serious games zijn e-health-oplossingen, die zorgverleners ontlasten door besparing van tijd en geld. Hieronder geven we je 8 redenen om te beginnen met digitale spellen in jouw praktijk!

Een game klinkt misschien als kinderspel, maar dat zijn serious games niet. Serious games hebben een ander primair doel dan entertainment. Serious games zijn digitale spellen met als doel bijvoorbeeld het aanleren van vaardigheden en/of het verhogen of toetsen van kennis.

Games gebruiken beweging, geluid en beeld om de aandacht vast te houden. Het aanleren van vaardigheden en overbrengen van informatie via een spel, is echt van deze tijd. Spellen bieden patiënten een optimale leerervaring.

Met een spel is de speler interactief aan de slag. Hij of zij krijgt direct feedback als de antwoorden goed of fout zijn. De directe feedback en beloningen maken digitale spellen krachtige motivatoren om te blijven leren. Bovendien verhoogt de feedback de effectiviteit van de informatieoverdracht, vooral in vergelijking met een folder, boek of webpagina.

Met digitale spellen kunnen patiënten leren in hun eigen tempo (self-pacing). Spelers verdienen punten als ze het goed doen. Heeft een patiënt moeite met een level en veel vragen fout? Dan kan hij niet door naar het volgende level (niveau). In plaats daarvan krijgt de speler een nieuwe kans. Op deze manier gaan spelers die de stof begrijpen sneller dan spelers die worstelen, en leert iedereen in zijn eigen tempo!

Het voordeel van een spel is dat spelers oefenen met levensechte situaties. Wat die situatie is hangt af van het spel. In het DiabetesSpel, kiezen spelers welk product suiker bevat. Omdat het een spelletje is leren ze welke producten minder suiker bevatten. Op deze manier leren patiënten in een virtuele omgeving steeds beter welke producten het beste bij hun dieet passen.

Veel patiënten hebben een mobiele telefoon of tablet. Dat maakt dat digitale spellen eenvoudig inzetbaar bij een groot publiek. Vooral als ze te downloaden zijn in de AppStore of GooglePlay.

Digitale spellen motiveren mensen om te leren. Dit is belangrijk als je gedragsverandering wilt bewerkstelligen. Want onvoldoende kennis en vaardigheden zijn barrieres bij gedragsverandering. Door leren leuk te maken kan je deze barrieres makkelijker wegnemen.

Het voordeel van serious games is dat de inzet meetbaar is. Of iemand een boek of website heeft geraadpleegd is niet te controleren en soms lastig na te gaan. Mensen durven lang niet altijd te zeggen dat ze de adviezen niet hebben opgevolgd. Serious games bieden het voordeel voor zorgverleners dat ze inzicht kunnen geven in de motivatie, kennis en het begrip van de patiënt. Meten is weten!

Wil je ook ervaring opdoen met serious games in jouw praktijk? Onze spellen zijn zo eenvoudig te implementeren dat je vandaag nog kunt beginnen! Je schaft via onze website een licentie aan om codes aan je patiënt te verstrekken. Een code voor het spel levert 2 uur voedingseducatie aan de patiënt op, maar kost jou als behandelaar evenveel tijd als het voorschrijven van een pil!

Beginnen met serious games, makkelijker kan niet!