Voorkom dialyse met een spel

4 feb 2022

Ben je het beu om de voorbeeldmenu’s van je diëtist te eten?

Ben je klaar om je maaltijden te veranderen, maar weet je niet waar te beginnen?

Laat het FosFaatSpel je helpen!

Voorbeelddagmenu’s bieden een goede richtlijn, maar om variatie aan te brengen is het handig meer te weten over producten en ingrediënten. Het FosFaatSpel leidt je door alle belangrijke componenten van jouw dieet. Het spel bouwt langzaam de moeilijkheidsgraad op, zodat je leert hoe je de informatie moet gebruiken.

Het fosfaatbeperkte dieet is een van de lastigste.

We hebben het FosFaatSpel gemaakt om je te helpen dialyse te voorkomen. Dialyse is nodig als de nieren te slecht zijn. Door fosfaten te beperken kan je dialyse uitstellen. Alle fosfaten in je lichaam komen uit voedsel, dus als je er minder van eet, krijg je er minder vanbinnen. Daarom is de gemakkelijkste manier om een nierziekte te behandelen minder fosfaten eten!

Minder fosfaat eten klinkt eenvoudiger dan het is. Het is in feite een van de lastigste diëten die er is. Want in het kort betekent dit dat je de hoeveelheid:

En waarom is dit nu zo lastig:

Producten met weinig fosfaat, zoals groente en fruit bevatten veel kalium. Dus bij elke maaltijd moet je de kaliumrijke componenten in evenwicht brengen met andere producten, die een laag kaliumgehalte EN een laag fosfaatgehalte hebben. En de hoeveelheid fosfaat en kalium, staat niet op de verpakking!

Vergeet de eiwitten niet.

Je hebt voldoende eiwitten nodig om spieren op te bouwen en infecties te bestrijden, maar als je een nierziekte hebt, mag je er ook weer niet te veel. Hoeveel je mag hangt af van het stadium van de nierziekte. Voor dialyse patiënten is de hoeveelheid eiwit die ze nodig hebben hoger dan mensen in pre-dialyse. Terwijl eiwitten ook weer fosfaat bevatten. Geen wonder dat het dieet zo lastig is en veel mensen niet altijd begrijpen wat ze moeten eten!

Wat weten mensen?

Tijdens onze pilotstudies met het FosFaatSpel realiseerden we ons hoe weinig mensen het fosfaatbeperkte dieet begrijpen. Wij kwamen erachter dat maar liefst 9 van de 10 dialysepatiënten niet weet wat fosfaat is! Terwijl het zo belangrijk is om dialyse te kunnen uitstellen. Zorg er dus voor dat je alles over fosfaten leert door het FosFaatSpel te spelen. Uit de verschillende pilots die wij hebben gedaan blijkt dat iedereen meer kennis heeft na het spelen.