Blog 3- serious games definitie

Wat is een serious game precies?

2 dec 2021

Robin Health Games maakt serious games, maar wat is een serious game precies?  Een serious game is een game gebruikt voor educatieve doeleinden. De toepassing hiervan is relatief nieuw. Serious games worden ingezet in het onderwijs, de reclame, wetenschappelijk onderzoek en, net als onze, de gezondheidszorg.

Serious games bevatten dezelfde kenmerken als spellen die we voor puur entertainment gebruiken, maar richten zich als hoofddoel op het ‘opleiden’ van de speler.

Games die mensen voor hun plezier spelen hebben vier hoofdcomponenten:

  • regels,
  • uitdaging,
  • interactie,
  • expliciete doelstelling,

Serious games bevatten een extra educatieve component:

  • de impliciete doelstelling.

In onze spellen is het expliciete doel bijvoorbeeld om alle levels te spelen en het impliciete is om beter te weten wat te eten voor een bepaald dieet of een bepaalde ziekte.

Leerondersteuning

Serious games voor de zorg kunnen zich richten op voeding, fysieke training, educatie en preventie. Het idee achter serious games is om spelers ervaringen te bieden tijdens het spel die ze kunnen gebruiken in het echte leven. Serious games zijn in onderzoek een efficiënt educatief hulpmiddel gebleken om het leren te ondersteunen en succesvol toegepast bij verschillende ziektebeelden zoals diabetes, nierziekte, astma en taaislijmziekte.

Hardware

Serious games worden op verschillende manieren verspreid, via de computer, tablet, mobiel gamesysteem (Nintendo switch), smartphone of via een console (denk aan de Wii). De technologie die wordt gekozen om de serious game te verspreiden, moet er een zijn die het grootste bereik heeft voor de doelgroep. Robin Health Games heeft er daarom voor gekozen om spellen voor smartphone en tablet te maken.  In 2019 had 89% van de huishoudens een smartphone en 66% een tablet, dat is veel meer dan de toegang tot een spelcomputer (27%), desktop (50%) of laptop (79%) (CBS). Recent onderzoek toont aan dat inmiddels 99 % van de Nederlanders is in het bezit van een mobiele telefoon, en iets meer dan de helft van 75-plussers heeft een smartphone (telecompaper).

Het voordeel van een smartphone of tablet is ook de laagdrempeligheid. Je hoeft niet je computer op te starten. Je telefoon heb je altijd bij je en als je even ergens staat te wachten, kan je gewoon een paar levels spelen.

Spelletjes spelen of muziek downloaden via internet deed 72% in 2019 (CBS). In 2014 was dit nog maar 58%. Je ziet dat dit dus snel groeit en is naar alle verwachting een trend die (snel) doorzet.

Door spelkenmerken en verhaallijnen te gebruiken die relevant zijn voor de doelgroep, richten we ons op het verhogen van de effectiviteit van de serious games.  Onze serious games bevatten een duidelijk wat en hoe, die ligt besloten in welke informatie we overdragen en op welke manier.  Onze games geven patiënten verregaande voedingseducatie, van productkeuze tot maaltijdsamenstelling, om het makkelijker te maken het dieet te implementeren. Afhankelijk van het ziektebeeld leer je wat nodig is om gezond te eten.

Een game is een zeer laagdrempelige en speelse interventie voor alle leeftijden, die helpt bij het verhogen van kennis en de intrinsieke motivatie.

Wil je ook aan de slag met deze manier van voorlichten?Download dan vandaag nog een van onze spellen.

LinkedIn
Facebook
Twitter