RobinHealthGames verbetert therapietrouw

22 nov 2021

Om hun gezondheid te verbeteren, moeten patiënten het gezondheidsadviezen van hun zorgverlener opvolgen. Toch komt therapieontrouw relatief vaak voor bij chronische ziekten en dat is jammer. Een gebrek aan participatie heeft negatieve gevolgen voor patiënten, wat resulteert in gemiste behandeldoelstellingen en verspilling van financiële middelen. Misschien nog belangrijker is dat een versnelde achteruitgang van de gezondheid een direct effect heeft op het vermogen van de patiënt om deel te nemen aan de samenleving en te genieten van het dagelijks leven.

 

RobinHealthGames ondersteunt patiënten door het hen gemakkelijker te maken zich aan hun dieet te houden. Met onze duidelijke uitleg, standaardisatie en directe feedback, lossen de spellen van RobinHealthGames de volgende veelvoorkomende oorzaken van ‘patiënt resistance’ op:

 

  • Patiënt weet niet precies hoe hij zijn dieet moet aanpassen
  • Patiënt krijgt onvoldoende of tegenstrijdige voedingsinformatie
  • Patiënt is in de war maar geeft het niet toe aan zijn arts

De patiënt weet niet precies hoe hij zijn dieet moet aanpassen

Een van de meest voor de hand liggende oorzaak van therapieontrouw / ‘patient resistance’ is dat patiënten niet weten hoe ze hun eetpatroon moeten veranderen. We gaan er vaak vanuit dat mensen wel weten wat gezonde voeding is. En hoewel het waar is dat de meeste mensen weten dat een appel gezonder is dan een patatje, worden complexere beslissingen al snel moeilijker: Is eierkoek ook gezond of ontbijtkoek met vezels? En hoe zit het met meergranenbrood? Is dat even gezond als volkorenbrood?  Helaas zijn dit vragen waar veel mensen geen antwoord op hebben.

Mijn persoonlijke ervaring als diëtist is dat mensen vaak over onvoldoende voedingskennis beschikken om het dieet uit te voeren, zelfs nadat ze al jarenlang ziek zijn. Een eenmalige toelichting en folders geven patiënten onvoldoende parate basiskennis om het dieetadvies in de praktijk uit te voeren. Voedingsinformatie is ingewikkeld en de meeste mensen, ook hoogopgeleiden, moeten concepten herhalen om ze te onthouden.

 

Onze spellen zijn een effectief hulpmiddel om mensen te leren over gezonde voedingskeuzes. De spellen beginnen met basisconcepten en geven meer verdieping naarmate je verder komt in de levels. Op deze manier leren de patiënten langzaam en zeker meer over de nuances van voedingskeuzes. Met de spellen kunnen patiënten de levels steeds opnieuw spelen totdat ze de uitleg volledig begrijpen. Als gevolg hiervan bouwen de patiënten vertrouwen op door de levels met succes te voltooien, waardoor ze minder aarzelen over voedselbeslissingen. Patiënten die weten wat ze moeten eten, hebben meer kans om gezonde keuzes te maken en zijn daardoor trouwer aan de therapie.

Onvoldoende of tegenstrijdige informatie over voeding.

Een chronisch zieke patiënt heeft al snel te maken met een arts, een verpleegkundige/praktijkondersteuner en een diëtist. Omdat iedereen zijn eigen uitleg geeft, is er altijd kans op 1) tegenstrijdige adviezen, 2) hiaten in kennis en 3) aannames, dat iemand anders bepaalde kennis al heeft behandeld.  Alle drie de nadelen verwarren patiënten en resulteren in verminderde effectiviteit van de behandeling en verminderde therapietrouw.

Door onze spellen in de ketenzorg te introduceren, standaardiseer je voedingseducatie en vergroot je de effectiviteit ervan. Onze spellen geven alle patiënten dezelfde, op richtlijnen gebaseerde uitleg. De verschillende zorgprofessionals weten welke gestandaardiseerde voedingsvoorlichting de patiënten hebben gekregen via onze serious games. Dit vergroot vergroot de kennis en verbetert de therapietrouw. Door tegenstrijdige informatie en de verwarring die het voor de patiënten veroorzaakt, te elimineren, voorkom je ook dat je tijd verspilt aan het weerleggen van onjuiste informatie.

De patiënt is in de war, maar geeft het niet toe aan zijn arts.

Om te voorkomen dat het te veel tijd kost of dom lijkt, geven patiënten niet graag toe dat ze de uitleg van een arts niet begrijpen. Dit is een probleem om dat begrip nodig is om het dieet te kunnen volgen.  Een optie zou zijn om de patiënten tijdens het consult te testen, maar vaak ontbreekt het aan genoeg tijd tijdens het consult. Een betere optie zijn onze spellen. Onze spellen bevatten tests om het begrip van patiënten over voeding en ziekte, buiten de consulttijd te beoordelen. Patiënten leren over hun ziekte en het dieet en doen aan het einde van elk thema een test. De patiënt deelt vervolgens zijn testresultaten met zijn zorgverleners via een rapport. Zorgverleners kunnen dan zien welke informatie de patiënt heeft ontvangen en, belangrijker nog, hoe goed ze de informatie hebben begrepen. Dit inzicht in de kennis en het begrip van de patiënt versoepeld het zorgtraject en is een grote stap vooruit voor betere zorg!

 

Wil je ook de patiëntenparticipatie verhogen? Ga dan vandaag nog aan de slag met een van onze spellen in de praktijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn